Един коментар to “Политическа естетика – за изборите и визуализацията.”

 1. Доротея Кунева написа:

  Ден след изборите: Размишления на един гласоподавател. Днес е Димитровден- точно ден да се освободят старите народни кметски избраници и съветници и да се „цанят” новите-резултат от вчерашния избор. / Използвани са цитати от Вестик „Щурец „ -1937-1942 година/ . „Седмицата се намира под знака на слугинската борса , на „цаненето“. Напливът на желаещи да се цанят е голям. Явяват се многобройни желаещи да се цанят за каквато и да е работа, стига да се плащат дневни. Условието им е:
  По-малко работа, повече дневни. Нещо като в Народното събрание.
  Предлагането е голямо, обаче търсене няма. Защото народът е разочарован от тоя род „домашни помощнички“ и предпочита сам да си шета.
  Забелязва се едно подмамване на чужди „домашни помощнички“ срещу обещания за по-големи удобства. По тоя случай, образувани са няколко нови формации – нещо като „ратници“, „съратници“, „утреняци“ и т.н.,”наблюдатели” които привличат хорските слугини. Кой кому ще слугува обаче …? В. „Щурец“, ноември 1937 г.

  “На слугинския пазар тази година няма да има за наемане много ратаи и слугини, защото мнозинството са се пазарили още по-рано при разни господари, както следва:
  Едни се цаниха при еврейските предприятия, други, по стар навик, слугуват на непоправимите си неубедителни убеждения, трети слугуват на собствената си алчност, четвърти – на чужди интереси, някои слугуват на жените си, а всички в настоящите героически времена слугуват само на … коремите си!
  Други пък, които са се пазарили да слугуват на държавата си, не обичат да я слушат и вместо те на нея, карат я тя на тях да слугува.”
  В. „Щурец“, ноември 1942 г.

  “Властта и слугинята си приличат по това, че и двете слугуват. Разликата е тази, че слугинята слугува само на тия, които са я цанили, а властта слугува не само на тия, които са се цанили при нея, но и на всичките им роднини, приятели и познати.
  Ако и политиците имаха като слугините служебни книжки, в които да се вписва поведението им, мнозина не биха повторно намерили служба никъде.
  Крадлива слугиня и крадлив политик и да влязат в участъка, нали са интимни със стражарите, чувстват се като у дома си.”

Остави коментар