PG: Коя си ти?
Радвам се да се запознаем – казвам се Рая Христова. Живея в Горна Оряховица. По образование съм художник-график.
PG: С какво се занимаваш в момента?
Работя като графичен дизайнер в студио за опаковки и реклама.
PG: Какво харесваш?
И следователно харесвам почти всичко свързано с изграждането на дизайна на разлилчни опаковки – предимно за хранителни продукти. От тук може би дойде и страстта ми към фотографията на храна, а също и приготвянето й.
PG: Кои са нещата, които искаш да промениш в себе си и другите?
В себе си бих искал да променя мързеливостта си. Бих искала да съм по-активна и дисциплинирана. В другите – а бе да бъдат по-добри хора и земни жители…
PG: Коя е сферата, в която искаш да се развиваш?
Както споменах – продуктова фотография.
Контакт:
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
За по-различните бири…
С наближаването на горещото лето все по-често се прибираме от работа с мисълта за чаша студена бира в добра компания и хубаво мезе. Често тази чаша е пълна с една и съща бира под различна марка, с трудно различаващ се вкус и липса на индивидуална комцепция за присъствие на пазара. Затова и когато чуеш думата “бира” си представяш точно това – малцова напитка с хмелен аромат под формата на комерсиален лагер* със златист цвят и лека горчивина. Чували сме за прочутата чешка бира, знаем, че германците са на първите места по пиене на бира, но малко се запознати с разнообразието на белгийските бири – над 800 различни марки пиво. Някак вълнуващо е да отвориш ново, неопитвано досега пиво и да провокираш вкусовите си рецептори. Разбирам, че когато в кварталното магазинче се продават 4-5 марки от местните бири е трудно да намериш разнообразие, но…
*Това е най-познатият, в която се използват дрожди за т.н. ниска ферментация, която се случва при ниски температури ор 5-15 градуса.
Напоследък в големите търговски вериги започнаха да се продават повече вносни марки
Сред тях са белгийските ейлове**, трапистките бири, произведени в трапистки абатства, под контрола на трапистки монаси, продават се и крафт бири от малки семейни пивоварни, лимитирани серии на големи производители и разнообразие от други стилове бира като стаут, ламбик,пейл ейлове, вайспшенична бира/ и бирени миксове. Съществуват и български онлайн магазини за вносна и българска бира, различни от масовите бири предлагани у нас.
* Това е тип бира, в която се използват дрожди за висока ферментация, която се случва при по-висока температура около 15-25 градуса.
Ще споделя лични впечатления от дегустирането на няколко марки бира, голяма част от които могат да се намерят вече и на нашия пазар.
La Trappe – Blond
Имах удоволствието да опитам една от малкото трапистки марки пиво и чесно казано е съвсем мой тип бира – ароматна, с лека плодова нотка и действително лятна бира. Като оценка, какво повече да дам от това, че всяка следваща глътка стимулира рецепторите да искат още и още…
La Trappe-Quadrupel
Още един ярък представител на трапистка бира La Trappe и техния Quadrupel. La Trappe се очертава като любимата ми марка бира, особено след този Quadrupel с изненадващо тропически вкус и банан, бадем и…ванилия? Странно за бира но ОБЕЩАВАМ, че ще се услади на всеки, решил да я опита. Само внимавайте с количествата, защото е замайващо алкохолна… и скъпа.
GUINESS draught
Guiness е достатъчно позната бира в България, но не дотолкова опитвана. Ако искате усещане за наливна бира у дома – това е за вас. Стилът е стаут- характерна горчивина, нотки на кафе, кремообразна консистенция на пяната, плътност на бирата – консумирайте с уиски, като Антъни Бордейн в Ирландски пъб.
Rochefort 10 – Quadrupel
Е това вече си е елексир … отново трапистки. Съвсем не му е сезон, но наистина си заслужава високата оценка от ratebeer.com. Това е втория Quadrupel, който опитвам и отговорно казвам “Това е моята бира!”
Hobgoblin
Чудесна крафт бира на британската пивоварна Wychwood. Осезаема горчивина, прекрасен рубинено-червен цвят и силен, продължителен послевкус.
Fuller’s IPA
Противно на очакванията ми Fuller’s India Pale Ale не се представи толкова забележително. Може би Hobgoblin-a вдигна твърде много летвата. Все пак се радвам, че опитах…
CHIMAY – Red Cap
Също трапистка бира от Белгия и ми харесва. Не усетих кайсивата нотка, която се споменава в описанието… но явно проблема е в мен.
St. Bernardius – Tripel
Белгийски абатски ейл с отличителен аромат. Усеща се дъх на карамфил, билки и лека сладост.
Stolichno – Weiss
Има го във всеки български магазин. Сполучлив представител на вайс бирите/ бира приготвена от пшеничен малц/. Има характерен вкус – според мен е сладка с лека киселинност и слаба горчивина. Бирата е нефилтрирана и затова е мътна.
Paulaner – Hefe weissbier
Вайс бира от Германия. Много лека и лятна бира, пивка и свежа. Слабо горчива.
Hoegaarden – wit
Този път ударих на камък. Този белгийски вайс, въпреки високия му рейтинг, бих зачеркнала с Х, заради киселия вкус при отпиването и слабия аромат на хмел. Това усетих аз…
GLARUS- English Ale
Може би най-комерсиалната сред крафт бирите на България. GLARUS – English Ale има разкошен малинов цвят, пивка и свежа на вкус. Лично аз очаквах доста повече. Радвам се, че и в България крафт пивоварството се развива все повече и същевременно възпитава вкусът и отношението към бирата у нас.
Ax! Мурсалски Red Ale
Крафт бира с претенции за българска жилка. Хубаво име – именно заради него възкликнах, когато отпих. Богата на аромати, балансирана сладост и горчивина, осезаем хмелен аромат. Етикирането е привлекателно и креативно. За жалост цената е висока, като за родна бира, но си заслужава.
Сред българските бири е редно да опитате и “Диво пиво” на Pivovarna 359. Също така и “Бял Щърк”.
Повечето от бирите можете да откриете във веригите METRO, Пикадили, в някои столични заведения. Също така препоръчвам да посетите и Бирария Травна в град Трявна и да се насладите на приготвените на място 4 вида бира Luc’s , сред които е Luc’s тъмна бира с чубрица. Ако нямате възможност за бирен туризъм, следните онлайн магазини предоставят задоволително разнообразие от марки и стилове.
Наздраве!